Grupa II - "MOTYLKI"

3- latki
Nauczycielki: mgr Krystyna Borowska, mgr Elżbieta Karpowicz- Stankiewicz,  lic. Aleksandra Garbowska
Nauczycielkom pomaga pani Agnieszka i pani Ewa.

PASOWANIE NA PRZEDSZKOLAKA

„Pasowanie na przedszkolaka" to pierwsza wyjątkowa uroczystość w życiu dzieci, które we wrześniu tego roku po raz pierwszy rozpoczęły swą przygodę z przedszkolem. Dla 3- latków było to ogromne przeżycie, ale trzymały się bardzo dzielnie. Z uśmiechem  na twarzach  śpiewały piosenki i recytowały wiersze, otrzymując od rodziców gromkie brawa.  Dzieci  pięknym występem udowodniły, że zasługują na miano przedszkolaka „ Niezapominajki”. Pani Dyrektor „czarodziejskim ołówkiem" dokonała uroczystego aktu pasowania. Były też upominki i słodki poczęstunek.

"KOLOROWY WZOREK"- ZABAWA MATEMATYCZNA

Celem dzisiejszego zajęcia było kształtowanie u dzieci  umiejętności dostrzegania przez nie tego co się powtarza w szeregu( szpatułka,kółeczko- szpatułka,kółeczko- szpatułka, kółeczko itd) i kontynuowanie rytmu poprzez dokładanie elementów (szpatułka, kółeczko). Dzieci miały również okazję do wskazywania kolorów oraz liczenia. Powyższe umiejętności ,,Motylki,, będą doskonaliły w ciągu całego roku szkolnego podczas zabaw z całą grupą, jak też poprzez zabawy indywidualnej dziecka z nauczycielką (z wykorzystaniem programu " Dziecięca Matematyka" Edyty Gruszczyk- Kolczyńskiej).

LISTOPAD U MOTYLKÓW

TEMATYKA KOMPLEKSOWA NA MIESIĄC LISTOPAD:

MOTYLKI NA BALU WARZYWNO-OWOCOWYM

Dnia 21 października w naszym przedszkolu odbył się ogólnoprzedszkolny „Bal warzywno-owocowy". Nasza grupa reprezentowała jabłuszka. „Motylki” zaśpiewały piosenkę pt. „Owocowe przysmaki", a także do niej zatańczyły. Podczas balu dzieci uczestniczyły w licznych konkursach oraz zabawach muzyczno-ruchowych.

ZABAWA Z LISTECZKAMI NA BOISKU PRZEDSZKOLNYM

,,Posypały się listeczki dookoła.
To już jesień te listeczki z wiatrem woła.

ZABAWY JĘZYKOWO- LITERACKIE Z CYKLU " JESIENNE WĘDRÓWKI NIEBIESKIEJ MRÓWKI"-24 wrzesień

,,Motyki" razem z Panią Katarzyną Janowicz- Timofiejew- autorką książeczki pt. Myszka Modnisia, odkrywały uroki polskiej jesieni i piękno ojczystego języka.

WRZESIEŃ U MOTYLKÓW

TEMATYKA KOMPLEKSOWA REALIZOWANA WE WRZEŚNIU:

GORĄCO WITAMY NA STRONCE NASZEJ GRUPY

Drodzy Rodzice, każdego miesiąca na stronce ,,Motylków" zapoznamy Was z zamierzeniami wychowawczo- dydaktycznymi, które będziemy realizowały podczas zajęć edukacyjnych z dziećmi. Zaprezentujemy również tematykę kompleksową na poszczególne tygodnie danego miesiąca. Zamieścimy teksty wierszy i piosenek, których będą uczyły się przedszkolaki. W miarę możliwości dołączymy wersję audiowizualną.           W naszej zakładce zamieszczać będziemy zdjęcia, z niektórych zajęć edukacyjnych  i  wydarzeń w grupie.  Przekazywać będziemy także  ważne informacje dotyczące grupy.

PIERWSZE ZAJĘCIA RYTMICZNE - 12.WRZEŚNIA

Dziś ,, Motylki" miały pierwsze zajęcia rytmiki. Były bardzo uważne, grzeczne i aktywne.

grupy