Ratujemy kasztanowce 2019

Bez kasztanowców trudno wyobrazić sobie czas matur i złotej polskiej jesieni. Wyprawy z dziećmi po rude kulki to świetna zabawa dla każdego tropiciela jesiennych skarbów. Jednak od wielu lat te drzewa chorują, dlatego też wzorem lat ubiegłych nasze przedszkolaki przyłączyły się do lokalnej akcji „Ratujmy kasztanowce”. Akcja organizowana jest przez Departament Gospodarki Komunalnej Urzędu Miejskiego W Białymstoku i polega na zbieraniu opadłych liści kasztanowców. Wewnątrz tych liści zimują osłonięte kokonem poczwarki szrotówka kasztanowcowiaczka, które wytrzymują temperatury nawet do -23°C, a wiosną atakują młode listki. Dlatego też we środę 17. października dzieci z grup „Pszczółki” i „Domek” wyruszyły, aby nieść pomoc tym pięknym drzewom. Przedszkolaki uprzątnęły liście znajdujące się w okolicy naszej placówki i zapakowały je w papierowe worki, które zostały zabrane przez służby miejskie, a następnie zutylizowane. Cieszymy się, iż mogliśmy wziąć udział w akcji proekologicznej dla dobra naszego społeczeństwa i mamy nadzieję, że przyczyniliśmy się do poprawy kondycji zdrowotnej kasztanowców.

Sprawdzanie folderu w poszukiwaniu zdjęć ... OK.

wydarzenia