Ciekawe wydarzenia w naszym przedszkolu

przedwczoraj

MIKOŁAJKI 2019

Mikołajki to święto, na które przedszkolaki z utęsknieniem czekają cały rok. W naszym przedszkolu z tej okazji tradycyjnie zorganizowana została zabawa mikołajkowa, podczas której na dzieci czekało mnóstwo atrakcji: konkurencje, zabawy przy muzyce, tańce integracyjne, śpiewanie piosenek. Aż w końcu pojawił się ukochany Święty Mikołaj! Przedszkolaki z ogromną radością powitały długo wyczekiwanego gościa i zaprosiły go do wspólnych tańców. To był niezapomniany dzień.

Optymistyczny Sejm Przedszkolaka

W poniedziałek 25. listopada w naszym przedszkolu odbyły się obrady Optymistycznego Sejmu Przedszkolaka. Dzieci z grupy "Pszczółki" i "Domek" wcieliły się w role posłów i posłanek. Każdy mógł wypowiedzieć się podczas debaty na temat: co należy robić dla poszanowania przyrody? oraz czego nie wolno robić dla poszanowania przyrody? Marszałkiem sejmu była Maja, która udzieliła głosu posłom i posłankom. Marszałkowi towarzyszyły i pomagały pilnować porządku podczas obrad -Ola i Radek. Projekt ustawowy został spisany i odczytany wszystkim zgromadzonym, a następnie przegłosowany przez posłów oraz zatwierdzony przez marszałka sejmu. Ustawa o "Poszanowaniu przyrody" została przyjęta i obowiązuje od dnia 25.11.2019r.

Obchody 30. rocznicy uchwalenia "Konwencji praw dziecka"

20. listopada 2019r. to szczególna data, bo 30. rocznica uchwalenia Konwencji praw dziecka. Dzieci z grupy "Pszczółki" oraz "Domek" włączyły się w obchody tego święta. W tym dniu nie zapomnieliśmy o kolorze niebieskim, który symbolizuje solidarność ze wszystkimi dziećmi na świecie. Dlatego tego dnia dzieci i panie były ubrane na niebiesko i wspólnie z naszymi sąsiadami - Przedszkolem Samorządowym nr 8 im. Henryka Sienkiewicza utworzyły wzdłuż ulicy Sienkiewicza "łańcuch przyjaźni". Wszystko po to, by wspólnie świętować ten radosny, niosący ważne przesłanie dzień. Ponadto w naszych grupach przez cały tydzień były prowadzone zajęcia i zabawy o tematyce dotyczącej praw dziecka. Przedszkolaki znają swoje prawa, my również znamy ich prawa i je przestrzegamy.

"Jak Psryk i Bzik zostali oświeceni" - spektakl Fundacji PGE dla dzieci starszych

18. listopada przedszkolaki z grup „Pszczółki”, „Wiewiórki” oraz „Domek” obejrzały spektakl teatralny o bezpiecznym i oszczędnym korzystaniu z energii elektrycznej pt. „Jak Pstryk i Bzik zostali oświeceni”. Przedstawienie zorganizowała Fundacja PGE. Dzięki przedstawieniu oraz poprzez udział w grach i zabawach edukacyjnych dzieci miały okazję dowiedzieć się jak powstaje prąd, kiedy może być niebezpieczny, jak należy się w takich sytuacjach zachować, co oznaczają znaki na transformatorach, a także to, jak oszczędzać energię elektryczną. Przedszkolakom bardzo przypadli go gustu bohaterowie spektaklu: zabawni i nieci zwariowani Pstryk i Bzik, którzy niejednokrotnie rozbawili i małych i dużych.

"Szkoła do hymnu" akcja Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Rady Dzieci i Młodzieży

Nasze przedszkole wzięło udział w akcji organizowanej przez Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Radę Dzieci i Młodzieży "Szkoła do hymnu". W piątek, 8 listopada o symbolicznej godzinie 11.11 odśpiewaliśmy cztery zwrotki hymnu narodowego. Przedsięwzięcie to kontynuacja ubiegłorocznej inicjatywy "Rekord dla Niepodległej", w której uczestniczyli uczniowie oraz nauczyciele z blisko 24 tys. placówek w kraju i za granicą.

Patriotyczne Śpiewanie - 07.11.2019

We czwartek 07. listopada nasze starszaki uczestniczyły w „Patriotycznym Śpiewaniu”. Była to piękna uroczystość zorganizowana we współpracy z przedszkolami oraz instytucjami osiedla Sienkiewicza. Celem spotkania było upamiętnienie walczących za nasz kraj i wspólne świętowanie odzyskania przez Polskę niepodległości. Po odśpiewaniu hymnu narodowego obejrzeliśmy wzruszającą pantomimę i wysłuchaliśmy piosenki „Mały orzełku żołnierski”. Potem na scenę wyszły przepięknie ubrane przedszkolaki z osiedlowych przedszkoli i zaśpiewały piosenkę „Jesteśmy Polką i Polakiem” oraz pieśń „Przybyli ułani”. Ich występ został nagrodzony ogromnymi brawami. Później na scenie zaprezentowały się chóry: Chór Komendy Wojewódzkiej Policji oraz zespół „Mikron” Białostockiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Na zakończenie wszyscy obecni wspólnie zaśpiewali „O mój rozmarynie” oraz „Czerwona róża”. Udział w „Patriotycznym Śpiewaniu” dał dzieciom dużo radości i satysfakcji, a dorosłym pozwolił na chwilę refleksji i zadumy.

ten rok szkolny

Udział dzieci z grupy "Pszczółki" w akcji MEN "SZKOŁA PAMIĘTA"

Zbliżają się dni, w których w szczególny sposób pamiętamy o zmarłych, porządkujemy groby i zapalamy znicze. Wspominamy zarówno naszych bliskich, jak i tych, którzy zapisali się w historii. Pamięć o nich jest wyrazem szacunku dla ich życia i dokonań. Dzieci z grupy "Pszczółki" włączyły się w akcję MEN "SZKOŁA PAMIĘTA" i 24 października 2019r. odwiedziły pomniki osób zasłużonych i cenionych w naszej społeczności (Henryka Sienkiewicza, Jana Pawła II, Józefa Piłsudskiego, ks. Jerzego Popiełuszki oraz żołnierzy AK). To była bardzo ważna lekcja wychowania obywatelskiego i patriotycznego, która pozostanie dzieciom w pamięci.

Ratujemy kasztanowce 2019

Bez kasztanowców trudno wyobrazić sobie czas matur i złotej polskiej jesieni. Wyprawy z dziećmi po rude kulki to świetna zabawa dla każdego tropiciela jesiennych skarbów. Jednak od wielu lat te drzewa chorują, dlatego też wzorem lat ubiegłych nasze przedszkolaki przyłączyły się do lokalnej akcji „Ratujmy kasztanowce”. Akcja organizowana jest przez Departament Gospodarki Komunalnej Urzędu Miejskiego W Białymstoku i polega na zbieraniu opadłych liści kasztanowców. Wewnątrz tych liści zimują osłonięte kokonem poczwarki szrotówka kasztanowcowiaczka, które wytrzymują temperatury nawet do -23°C, a wiosną atakują młode listki. Dlatego też we środę 17. października dzieci z grup „Pszczółki” i „Domek” wyruszyły, aby nieść pomoc tym pięknym drzewom. Przedszkolaki uprzątnęły liście znajdujące się w okolicy naszej placówki i zapakowały je w papierowe worki, które zostały zabrane przez służby miejskie, a następnie zutylizowane. Cieszymy się, iż mogliśmy wziąć udział w akcji proekologicznej dla dobra naszego społeczeństwa i mamy nadzieję, że przyczyniliśmy się do poprawy kondycji zdrowotnej kasztanowców.

10-ta edycja Kampanii Społecznej "Pola Nadziei" - Fundacji "Pomóż Im"

Grupa "Pszczółki" oraz „Sówki” bierze udział w Kampanii Społecznej organizowanej przez Fundację "Pomóż Im" na rzecz podopiecznych Domowego Hospicjum dla Dzieci. Akcja ma na celu propagowanie idei wolontariatu, bezinteresownej pomocy nieuleczalnie chorym oraz ich rodzinom. Jej znakiem jest żonkil uznany za międzynarodowy symbol nadziei. Jesienią wokół różnych instytucji sadzi się cebulki kwiatowe, z których wiosną wyrosną "Pola nadziei". Dzisiaj przedszkolaki sadziły żonkilowe cebulki w ogródku przedszkolnym, które wiosną przypomną o tej szczytnej kampanii.

AUDYCJA MUZYCZNA DLA MAŁYCH PODLASIAKÓW - 3 WRZESIEŃ

Dziś zespół ART MUZA zaprosił dzieci do magicznego świata opowieści o naszej małej ojczyźnie, jaką jest Podlasie. Przy okazji ciekawych historii z naszego regionu dzieci zapoznały się również z muzyką i instrumentami charakterystycznymi dla różnych środowisk- akordeonem, kontrabasem i skrzypcami.

| 1 | 2 | 3 | 4 |
(wszystkie)